Představení: Michal Doubek, lídr CEFIGu pro Moravu a Slezsko

Michale, jak si se vůbec dostal k oboru financí?

Finance a ekonomika mě bavily již od prvního ročníku na střední ekonomické škole – poté co jsem přečetl hromadu ekonomických knih a publikací, jsem začal se spolužákem číst Hospodářské noviny a analyzovat ceny akcií a kurzovní lístky. To definitivně rozhodlo, že jsem jednou chtěl pracovat ve finančním sektoru. Ze začátku jako ředitel banky, poté jsem pochopil, že by bylo lepší být majoritním akcionářem. Ani jedno se nestalo a já se dal na poradenskou dráhu, které se držím aktivně již pátým rokem. Dalším krokem bylo začít předávat dál to, co jsem se naučil, formou odborných přednášek a kurzů.

Jak dlouho už pořádáš kurzy finančního vzdělávání a jak jsi dosud spokojen?

O kurzy a semináře jsem se již snažil v rámci vzdělávání spolupracovníků v poradenské firmě, kde jsem působil. Tedy přibližně od roku 2011.  Začátkem roku 2014 jsem se seznámil s Radkem Vanišem, který se věnuje mentoringu a rozvoji podnikání živnostníků a malých firem, a začali jsme společně dávat dohromady koncept vzdělávání pro širokou veřejnost a studenty. Trvalo celý rok, než jsme našli tu správnou cestu a myslím si, že to stojí za to.

Oficiálně již pod hlavičkou Finance prakticky pořádáme semináře od začátku roku 2015. Na to, že nemáme žádnou reklamu a fungujeme pouze na doporučení či po facebooku, jsem spokojen s celkovým zájmem o vzdělávání převážně u mladých lidí – což je i naše cílová skupina. Ti stále hledají spíše semináře o osobním rozvoji, štěstí, úspěchu a rychlém zbohatnutí, nicméně si myslím, že naše semináře zaměřené na praktické dovednosti a ukázky životních příběhů dokážou přilákat další zájemce. Je třeba aktivně vzdělávat, inspirovat a vést.

Myslíš si, že má větší smysl vzdělávat dospělé, nebo děti?

Na tuhle otázku nejde odpovědět, má to smysl pro všechny. Vzdělání je celoživotní aktivita. Svět kolem nás se mění moc rychle a nepřežije ten nejsilnější, ale ten, kdo se dokáže přizpůsobit. Ve světě financí je to ještě složitější, protože se člověk díky svojí negramotnosti může dostat do velkých finančních problémů.

Naše vize je vzdělávat všechny, kteří o to mají zájem. Těm, co zájem nemají, chceme ukazovat příběhy lidí, kteří se díky vzdělání v životě posunuli tam, kde chtěli být a mají se dobře. Chci tedy vzdělávat všechny - děti na základní škole, adolescenty na střední škole, dospělé studenty na vysoké škole, pracující a důchodce. Jen každého učíte něco jiného, podle toho, v jaké je aktuálně situaci.

Více o Michalovi se můžete dočíst v sekci Kdo jsme, kde také najdete odkaz na jeho osobní profily. Michal spravuje web financeprakticky.cz. Další informace o našich kurzech naleznete zde.

Přidat komentář