Češi se vrhli na spoření a investice, může za to hlavně strach z inflace.

V České republice se mění přístup k penězům. To, co se zde několik let neřešilo, je nyní jedním z velkých témat každé diskuze. Kam vložit peníze, aby mi je nesebrala inflace. Většina obyvatel v době skoro nulové inflace neviděla rozdíl, zda mít peníze na svém běžném účtu s "jistotou" anebo naopak „riskovat“ nejistý zisk. Posledních 15 měsíců však inflace ukrajuje naše celoživotní úspory a nutí nás nad tímto přemýšlel. Kdo by chtěl, aby mu z jeho účtu zmizelo každý rok 10 nebo více procent.

Každý pohled na zprvu negativní věc však není jen černobílý. Inflace, jako „škůdce“ našich úspor otevírá u nás toto často opomíjené téma, a to jsou investice a obhospodařování svého majetku. Inflace jednou zmizí a my se dostaneme poblíž cílených dvou procent. Ale díky nyní vysoké inflaci již budou lidé vzdělanější. Už zde bude normální, že peníze nebudou na běžném účtu, ale budeme se snažit jejich hodnotu minimálně uchovat, ale spíše zvýšit. A to je dobře a v budoucnu z toho mohou těžit úplně všichni.

Jak dle mého ideálně reagovat?

- Nesnažte se dnes porazit inflaci, mohlo by vás to přivést k příliš rizikovým investicím.
- Vytvořte si dlouhodobý plán, jak se s penězi bude nakládat, kolik peněz budete kdy potřebovat.
- Dávejte peníze pouze do toho, co vám dává smysl ve vašem plánu (pokud v dané aktivum nebudete dostatečně věřit, může se stát, že je prodáte ve špatnou dobu a zrealizujete ztrátu).
- Poraďte se s někým, kdo tomu rozumí a nedávejte na to, co doporučují v médiích nebo v hospodě.

Pokud Vás zajímá, jak lze investovat, můžete si přečíst naše vydané články o investování do akcií, které jsou možností, jak zhodnocovat peníze na 10 a více let:

Kouzlo pravidelného investování

Investování do akcií - jaké jsou možnosti?

Investování do akciových indexů prakticky

Tento článek původně vyšel na webu www.lorinc.cz, kde náš lektor Honza provozuje vlastní blog.

Přidat komentář