Změny v životním pojištění 2015: Příležitost pro „šmejdy“

Na přelomu roku nás čeká důležitá změna v životním pojištění. A jelikož ho má skoro každý Čech, bude to důležité téma. A také příležitost pro nepoctivé prodejce, aby toho zneužili – připravte se na ně! Novinka se týká daňové úlevy, kterou poskytuje stát. Čas se definitivně rozhodnout bude do 31.3.2015 a možná se ještě něco změní, s finálním rozhodnutím tedy vydržte!

 

Jak to bylo doteď?

Doteď jakákoliv smlouva životního pojištění, která splňovala parametry (viz níže), byla daňově odečitatelná. Zaměstnanci měli právo každý rok získat zpět 15% z peněz, které na smlouvě zaplatili. Podnikatelé zase měli možnost pojistné zaplacené na takovou smlouvu použít jako výdaje do daňového přiznání. Maximální daňová úleva je při platbě 1000 Kč měsíčně.

Parametry pro daňovou uznatelnost:
-    smlouva je uzavřena minimálně na 5 let
-    smlouva je uzavřena minimálně do 60 let věku
-    minimální pojistná částka 40 000 Kč (pro smlouvy s pojistnou dobou od 5 do 15 let), nebo 70 000 Kč (pro smlouvy uzavřené na déle jak 15 let)

 

Jak to bude dál?

1) Dańová smlouva 2015

Podmínky pro daňovou uznatelnost (viz výše) pravděpodobně zůstanou stejné. Pokud ale budete úlevu chtít i nadále uplatňovat, ztratíte možnost ze smlouvy vybrat prostředky před dovršením 60 let věku.

 2) Nedaňová smlouva 2015

Na takovou smlouvu nebudete mít možnost uplatnit daňovou úlevu, bude ale možné kdykoliv učinit mimořádný výběr prostředků. Smlouva tedy nemusí ani splňovat podmínky 5 let trvání či sjednání do 60 let věku.

Rozhodnout se o tom, který režim využijete, máte do konce přechodného období, tedy 1.3.2015. Možných variant, jak smlouvu nastavit, je skutečně nepřeberné množství, dávejte si proto pozor a vše dobře zvažte, než nějakou změnu podepíšete! Dávejte si v tomto období pozor na praktiky nepoctivých prodejců a vnímejte hlavně tato rizika:

 

Co se může stát při změně smlouvy

Při změnách smluv může dojít k změně pojistných podmínek, tedy i samotné ceny pojištění. Pozor si především dávejte, pokud Vám prodejce nabídne novou, výhodnější smlouvu. Některá rizika také mají čekací lhůty (pojištění pracovní neschopnosti zpravidla 3 měsíce, pojištění invalidity zpravidla 2 roky, ..) – při převedení na jinou smlouvu by znovu pojištění nějakou dobu nefungovalo. Nová pojišťovna Vás dokonce vůbec nemusí do pojištění přijmout, může přidat výluku, nebo oproti původní nabídce prodejce navýšit pojistné, pokud uzná za vhodné. A „výhodná nabídka“ je tentam.

Nelze jednoznačně říci, která varianta bude výhodnější– záležet bude na aktuální i budoucí finanční situaci. Pokud Vám na pojištění přispívá zaměstnavatel a chcete tento benefit pobírat i nadále, smlouva bude muset být daňová. Dále záleží také na výši placeného pojistného – čím více peněz měsíčně platíte, tím více peněz samozřejmě na smlouvě bude naspořeno a tím spíše bude lákavé peníze vybrat.

 

Nepodléhejte tlaku prodejců a pojišťoven

Většina odborníků ještě čeká na případné úpravy, které se aktuálně projednávají – například to, jestli bude možné v průběhu trvání smlouvy změnit smlouvu z daňové na nedaňovou a naopak. Doporučuji tedy s finálním rozhodnutím ještě chvíli vydržet – nepodléhejte tlaku prodejců a pojišťoven.
V případě, že si s něčím nebudete vědět rady, obraťte se na nás prostřednictvím kontaktního formuláře. Pokusíme se Vám poskytnout minimálně obecnou radu a podle těchto dotazů upravíme článek, aby byl kompletní.

Přidat komentář