Vánoční nadílka spořících státních dluhopisů

Ode dneška lze upisovat nové státní dluhopisy vydávané 12.12.2013, zajímá Vás porovnání s nabídkou na trhu? Investor si může vybrat ze 4 variant:Tříletý dluhopis s výnosem 2,28 % p.a. před zdaněním. Pětiletý kuponový dluhopis s výnosem 2,8 % p.a. před zdaněním. Pětiletý reinvestiční dluhopis s výnosem 2,98 % před zdaněním. Sedmiletý protiinflační dluhopis. Srovnejme si výnosy dluhopisů s konkurečními produkty.

3letý prémiový dluhopis

Dluhopis úročí peníze pevnou úrokovou sazbou 0,5 %, s prémií v posledním roce ve výši 5,5 %. Roční zhodnocení je tak 2,28% p.a. před zdaněním. V porovnání se spořícími účty tento dluhopis nabízí zhodnocení vyšší. Pro konzervativního investora, který ukládá prostředky, které v příštích 3 letech určitě nevyužije, a jejich využití očekává právě v horizontu 3-4 let, může být tato varianta zajímavou investiční příležitostí, zhruba srovnatelnou s nejzajímavějšími nabídkami bankovních termínovaných vkladů.

5letý kupónový dluhopis

Dluhopis nabízí pevnou úrokovou sazbu, která v letech roste. Sazby mají hodnoty 0,5 % v prvním roce, 1 %, 3 %, 4 % a 5,5 % v roce posledním. Výnos je vyplácen každý rok. Průměrný výnos je tak 2,8 % p.a. před zdaněním. Zajímavější co se týče výnosu je nabídka reinvestičního dluhopisu se stejnou splatností, ovšem výnos není vyplácen průběžně, ale až na konci pětiletého období.

5letý reinvestiční dluhopis

Dluhopis nabízí pevnou úrokovou sazbu, která v letech roste. Výnos je vyplacen při splatnosti dluhopisu. Roční sazby jsou 0,5% v prvním roce, 1%, 3%, 4% a 6,5% v roce posledním. Roční výnos těchto dluhopisů je zhruba 2,98 % p.a. před zdaněním. Pro konzervativního investora, který nehce nést vysoké riziko, je tato nabídka zajímavá. Podílové fondy státních dluhopisů nesou náklady na správu, čili nemají šanci těmto dotovaným dluhopisům konkurovat. Smíšené fondy, nebo fondy korporátních dluhopisů mohou nabídnout vyšší zhodnocení, ale při odpovídajícím riziku, vhodné jsou tedy pro zkušenější investory, nebo investory s dynamičtejším profilem.

7letý proti-inflační dluhopis

Jeho zhodnocení se odvíjí od procentní změny indexu spotřebitelských cen (jeden ze způsobů výpočtu inflace). Predikce vytvořená samotným MF hovoří o predikci inflace následovně: 2,1 % na rok 2013, 1,7 % v roce 2014, 1,9 % je výhled na rok 2015 a 1,1 % v roce 2016. Výnos tedy nic moc. Dokáži si však představit, že investoři obávající se hyperinflace použijí tento dluhopis jako jednu z variant ochrany proti hyperinflaci.

Shrnutí

Pro konzervativní investory jsou zajímavé zejména nabídky 3letého prémiového dluhopisu (2,28 % p.a., resp. 2 % po zdanění) a 5letého reinvestičního dluhopisu (2,98 % p.a., resp. 2,5 % po zdanění). Pro dynamičtější a zkušenější investory by nabídka zhodnocení musela být o něco vyšší. Odborníkovi opět nezbývá než kroutit hlavou, když se v předvolební kampani TOP 09 objevil tento obrázek:

Stát tedy může svůj dluh buď navýšit s úrokem 2 % na 10 let, nebo za 3 % na 5 let, a raději volí druhou variantu s argumentem, že je lepší, když stát dluží občanům, než jiným subjektům. Snad nás nečeká znárodnění dluhopisů, jako tomu bylo v Polsku: http://www.nasepenize.cz/v-polsku-probehne-znarodneni-dluhopisu-v-penzijnich-fondech-11841 Pokud Vás zajímají detailnější informace o státních dluhopisech, pokračujte na stránku www.sporicidluhopisycr.cz, kde je k dispozici i kalkulačka výnosů.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Přidat komentář