Vánoční kampaň jasně říká: Ježíšek si na dárky také nepůjčuje!

Vánoce 2013 budou díky Centru finanční gramotnosti trochu jiné. Chtěli jsme, aby tyto Vánoce lidé přemýšleli o tom, jestli je nutné se kvůli dárkům zadlužit. A jestli je nutné zadlužit se i na Vánoce příští. Proto jsme spustili kampaň boje proti zbytečným úvěrům! Jak kampaň vypadala a jaká  jiná řešení krom půjček existují si můžete přečíst v našem článku.

Klid a mír, nebo stres?

Vánoce mají být svátky klidu a míru. Dnes však většina z nás předvánoční čas pociťuje spíše v podobě stresu z nenakoupených dárků. S dárky přichází samozřejmě otázka jejich financování. A co když nám chybí nějaká ta koruna? Když člověk vidí mnoho nabídek na „výhodné“ půjčky na dárky, těžko odolá. Slibují nám rychlost a pohodlí. Před výškou úroků nás ale nikdo nevaruje. Rozhodli jsme se prostřednictvím naší vánoční kampaně bojovat proti zbytečným úvěrům a chceme tak konkurovat všudypřítomným lákavým nabídkám půjček. Pořád si myslíme, že šťastný domov je lepší než milion dárků.

Začarovaný kruh dluhů

Začíná to jednou půjčkou. No jo, když jsme ale předtím nedokázali ušetřit, další měsíc nám pravděpodobně chybí právě ten tisíc, dva na splátku. Ano, můžeme sáhnout po kreditní kartě. Chvíli, kdy si půjčujeme na to, abychom mohli splácet jiné půjčky, můžeme nazvat bod mrazu. Nebo také bod varu, protože náš rozpočet začíná vřít. Nemáme žádnou zálohu. A když přijde neočekávaný výpadek v příjmu, půjčku dostaneme už jen od společností s úrokem tak vysokým, že by Mount Everest zbledl. A tak začíná začarovaný kruh, ze kterého se těžko dostáváme, a mnohdy končí i osobním bankrotem a exekucí.

Lidé půjčky nechtějí. Ale stejně si je berou.

Jak ukazují předvánoční výzkumy, lidé se kvůli Vánocům zadlužovat nechtějí. Například v posledním průzkumu společnosti Cetelem by si půjčku na dárky vzala čtyři procenta lidí a dalších pět procent půjčku vidí jako možné řešení. Realita je ovšem odlišná, daleko horší, protože málokdo tento dluh přizná.
Údaje poskytnuté finančními společnostmi totiž potvrzují opak. Ukazují, že zájem o úvěry se v předvánočním období v porovnání s předchozími měsíci opravdu zvyšuje. Předvánoční období je na úvěry tím nejbohatším. Například Provident Financial před Vánoci poskytuje o polovinu více půjček než v jiném období roku. Společnost Home Credit zase uvádí, že v posledním čtvrtletí roku poskytne kolem třetiny celého ročního objemu úvěrů. Portál Sfinance.cz za první dva listopadové týdny přijal stejný počet žádostí o poskytnutí půjčky, jako jindy za celý měsíc.

Jak mít krásné Vánoce a nekrást?

Někdo by mohl namítat, že Vánoce bez půjček prostě nejdou překlenout. My nabízíme hned  několik možností, jak se vyhnout půjčkám. První možnost je, že šetříme na dárky cíleně. Nakonec můžeme nakoupit přesně to, co jsme chtěli. Toho můžeme docílit více způsoby. Například sestavením osobního rozpočtu – začátek je jednoduchý. Sestavme si finanční bilanci. Je prostě dobré si jednou za čas udělat pořádek i ve financích. Můžete to brát jako pokračování vánočního úklidu, který však bude mít pozitivní výsledek trvanlivější než týden. Když máme uklizeno, snadno identifikujeme, který výdaj je zbytečný, a nahradíme ho spořením. O tom, jak více ušetřit, si můžete přečíst více v článku Novoroční předsevzetí: 3 tipy, jak ušetřit více peněz.

Druhou cestou je slevení na nárocích na dárky. Vánoce jsou tradiční svátky, o kterých bychom měli myslet na jiné hodnoty, než ty materiální, není to žádná ostuda. Že sousedovic dítě má nejnovější iPhone? No a co – opravdu chcete dětem dát do života zkušenost, že musí mít to, co mají sousedi?

Poslední a nám velmi sympatickou možností je dárek prostě vyrobit. Každého občas chytne kreativní nálada, tak proč ji nevyužít na Vánoce? Na internetu se dá najít spoustu užitečných tipů, jak na to. Navíc ručně vyráběný mnohdy potěší o dost víc, než jakýkoli kupovaný, protože víme, že si dal člověk skutečně hodně záležet, a místo peněz utratil za dárek dnes tak cennou komoditu - čas.

Věříme, že Vy se bez půjček na dárky obejdete. Naučit děti, že zadlužení je špatné, je ten nejlepší vánoční dárek, který můžete dát!

Přidat komentář