Tip na klidné spaní: Založte si pohotovostní účet!

Splácíte hypotéku, leasing, živíte rodinu, či jen nechcete žít ve stresu? Neplánovaně přichází mnohé události:  Nutná oprava auta či domu. Snížení příjmu kvůli nemoci, úrazu, výpovědi či mateřské. Nebo se pouze rozbije pračka (a co čert nechtěl, poví to ledničce, která se do křemíkového nebe odporoučí za ní). Taková událost vás může zatížit více, než by se vám líbilo. Připravte se a otevřete si spořící účet, speciálně pro případ neočekávaných pohrom.

Kudy se peníze do prasátka dostanou?

Jako děti jsme měli prasátka, kam jsme dávali zbylé drobné. V dospělosti už by to asi nestačilo, ale princip je podobný. Nejsnadnější cesta, jak naplnit pohotovostní účet, je odkládání menších částek každý měsíc – nejlepší je trvalý příkaz ihned po výplatě. Osvědčenou (ideální) hodnotou je 10% z výplaty každý měsíc. Je mnohem snadnější uložit menší částku každý měsíc než shánět větší částku jednorázově, když s tím nepočítáte. Vždycky by na pohotovostním účtu měly být minimálně tři platy, ideálně však šest výplat.

Spořit byste měli 10% z výplaty

Důvodem jsou především dlouhodobější nemoci, které mohou člověka kompletně vyřadit z pracovního procesu. I když máte sjednané sebelepší pojištění, nikdy nepokryje 100% případů, má určité limity (např. pro nemoc, kterou vy kvůli komplikacím léčíte půl roku, má pojišťovna v tabulkách 30 dní – čili vám v takovém případě zaplatí pouze těch 30 dní – reálný příklad), někdy také musíte na peníze od pojišťovny čekat, je tedy v každém případě vhodné rezervu držet, zvlášť máte-li nějaký závazek.

A bonus nakonec: Pokud se něco stane, vybíráte ze svých peněz (z kterých neplatíte úroky) místo abyste si půjčovali. Nehledě na to, že pokud třeba přijdete o práci nebo budete na neschopence, banky vám moc rády půjčovat nebudou.

Základ pro finanční vzdělání dětí

Dovednost ušetřit a držet úspory „na horší časy“ pěstujte u dětí už od raného věku. Většina zbytečných dluhů a následných finančních problémů plyne právě z toho, že lidé nemají finanční rezervy. Proto je právě tato poučka vštěpována dětem už odmala v kurzech finančního vzdělávání, které Centrum finanční gramotnosti pořádá.

Váháte, jak uspořené peníze zhodnotit? Přečtete si některé tipy v článcích o investování.

Přidat komentář