Novoroční předsevzetí: 3 tipy, jak ušetřit více peněz

Kasička už příliš dlouho zeje prázdnotou, sotva zbylo na dárky, a letos by to chtělo změnu? Jste naštvaní, že tolik pracujete, abyste vydělali peníze, ale ty hned utratíte? Nebo jste si jednoduše dali předsevzetí, že budete více šetřit? Potom je tento článek právě pro vás. Představíme Vám několik jednoduchých rad, jak bezbolestně ušetřit více peněz.

1/ Rozpoznejte zbytečně vysoký výdaj!

 Sestavte si finanční bilanci (existují i zajímavé online aplikace na evidenci, např. http://www.smoneybox.com/cs). Sepište si svoje měsíční příjmy a výdaje. Výdaje rozdělte na nutné a ostatní. V kolonce "ostatní" okamžitě uvidíte, jak velkou část Vašeho rozpočtu utratíte za zbytečnosti. Tato čísla Vám umožní podívat se na celou věc objektivně a s nadhledem.

Pak už je to snadné. Když vyděláváte 15.000 Kč, a 3.500 Kč utratíte za kouření, víte, že bez kouření by vám stačilo pracovat měsíčně pouze tři týdny místo čtyřech. Rázem se kouření snadněji omezuje, když víte, že čtvrtinu pracovního času vyděláváte pouze na cigarety.

Když od příjmů odečteme výdaje, vyjde nám (alespoň doufám) kladné číslo. Většinou je ale o hodně vyšší než to, které reálně ušetříme. Zapomete totiž na občasnou kávu na benzínce, večeři v restauraci, nebo nějaký drobný nákup. V bilanci totiž počítáme pouze s důležitými výdaji, a nezapočítáváme různá drobná potěšení. Jak na to, abyste omezili zbytečné utrácení?

2/ Nedovolte drobným hloupostem ukrajovat z rozpočtu!

Lidé většinou mají tendenci více utrácet hned po výplatě, a méně těsně před výplatou. Nákupní košíky po výplatě jsou ale plné zbytečností, které by si člověk rád odpustil (a tělo by vám poděkovalo!). Jak to tedy udělat, abyste dokázali hospodařit s menší částkou a více ušetřit? Je to velmi snadné.

Rozhodněte, jak velkou část toho, co vám zbylo v bilanci, chcete reálně ušetřit. Tuto částku ihned po výplatě uložte a vůbec s ní nepočítejte. Ideálně například na spořící účet nebo podílový fond, aby vás nelákalo peníze použít. Často tento rozdíl (významně) nepoznáte a znovu z výplaty ponížené o spoření přesně vyjdete. Ovšem s tím rozdílem, že budete šetřit.

3/ Zasněte se a vymyslete, co byste si chtěli opravdu pořídit!finanční gramotnost balón

Další cestou, jak ušetřit více peněz, je zaměřit se na opačnou stránku, a to sice: Co Vám spoření přinese. Máte vysněnou dovolenou? Chcete si koupit novou pohovku či televizi? Slušela by Vašemu autu litá kola? Chtělo by to nový telefon? To všechno jsou přání, která Vám pomohou ušetřit více peněz.

Najděte si fotku a cenu vysněného předmětu a někam ji pověste, třeba na ledničku. Nebo si obrázek dejte jako tapetu plochy na počítači. Podívejte se do své bilance, kolik peněz je možné reálně spořit. Díky tomu hned zjistíte, za jak dlouho si můžete sen splnit. Zdá se Vám doba příliš dlouhá? O to více dokážete ušetřit (třeba i přiškrtit nějaký výdaj v kolonce "nutné" a slevit tak ze svého standardu), abyste si dříve dopřáli to, co skutečně chcete!

Jakmile si zvyknete, je to velmi snadné.

První cesta poukazuje na to, že v každém rozpočtu jsou výdaje, jejichž skutečný objem si neuvědomujeme nebo podceňujeme. Pokud se na celý rozpočet podíváte s nadhledem jako na celek, poznáte, kde utrácíte příliš. Ve druhém bodě je uveden návrh, jak snížit malé drobné výdaje, které v bilanci vidět nejsou – kávičky, zákusky, drobné hračky a dárky. Třetí cesta nabízí úplně opačný pohled: jakým způsobem dobrovolně omezit i rozumné výdaje tak, abyste dříve dosáhli na své sny. Například více chcete dopřát dětem krásnou dovolenou, než větší a dražší na Vánoce.

Nezapomínejte však na to, že ne všechny peníze jsou na útratu a je dobré nechávat si určitou finanční rezervu pro neočekávané události – ztrátu zaměstnání, nemoc, úraz, či neočekávané opravy auta nebo domácích spotřebičů. Díky jednou vytvořené rezervě můžete navíc významně ušetřit na pojištění. Jak na to si můžete přečíst zde: http://www.cefig.cz/clanky/skola-financni-gramotnosti-jak-usetrit-na-poj...

Věříme, že rok 2014 pro Vás bude ten, ve kterém si splníte co nejvíce snů, nebo se k nim alespoň dokážete přiblížit.

Přidat komentář