Jakou cenu má lidský život dle nového občanského zákoníku?

Za starého občanského zákoníku bylo fajn: Ať jste přejeli ředitele ČEZu nebo zedníka, jeho „hodnota“ pro pozůstalé byla 240 000 korun, ředitel neředitel. Nově ale budete muset dávat sakra pozor, jestli se tomu pánovi plazícímu se po přechodu nelesknou na ruce rolexky. Může to pro vás znamenat placení po zbytek života, pokud limit „povinka“ nebude stačit.

Už žádné státní tabulky!

Do doby nastání platnosti nového občanského zákoníku (platí od 1.1.2014) byla situace velmi jednoduchá: Dle  §442 byla cena života fixně 240,000 Kč. Bez ohledu na to, jestli poškozený byl ředitel nadnárodní korporace nebo invalidní důchodce. Pro pozůstalé toto znamenalo jediné: Při úmrtí živitele rodiny se rodina musela spolehnout na pozůstalostní a sirotčí důchod, případně na plnění z životního pojištění. Při invaliditě nastávala situace podobná, finanční důsledky byly ještě horší: invalidní důchody jsou o poznání nižší a pojištění invalidity není mezi občany moc populární. Nově se tato situace změní.

Jak je to od 1.1.2014?

Při dopravní nehodě máme škůdce a poškozeného. Škůdce hradí poškozenému bolestné, ztrátu společenského uplatnění, duševní útrapy, náklady vynaložené na péči o zdraví, pohřeb, náhradu ztráty výdělku a tak dále a tak dále.

Tolik zákon. Teď jak by to asi bylo v praxi: Jedu autem, srazím chodce na přechodu. Ten bude mít trvalé následky – nebude moct nadále vykonávat svou ekonomickou činnost. Stát mu přizná invalidní důchod a mně soud vypočítá, jaký je rozdíl mezi předchozím příjmem a invalidním důchodem. Pokud tedy poškozený vydělával 20.000 korun čistého, invalidní důchod třetího stupně bude cca 11.500 Kč. Po dobu jeho invalidity bych měl poškozenému vyplácet 8.500 Kč měsíčně do konce jeho života, plus jednorázové náklady (přestavba bytu apod.). Jednorázové náklady na pořízení invalidního vozíčku a přestavbu bytu a auta budou např. 500.000 Kč. Dále bude poškozený žít dalších 40 let, čili mu celkem zaplatím 4.080.000 Kč.

Úmrtí na následek autonehody

Pokud by poškozený následkům nárazu podlehl, jeho manželka a děti mají nárok na odškodnění. Pokud měl manželku a jedno dítě, manželka dostává vdovský důchod ve výši cca 7.000 Kč, dítě sirotčí důchod cca 6.000 Kč. Rodině chybí měsíčně 7.000 Kč, situace je tedy velmi podobná.

Bude stačit povinné ručení?

Minimální výše limitu plnění je v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení) ze zákona stanovena na 35 mil. Kč. V našem případě by tedy tato ochrana bez problému stačila.

Co ředitel v Mercedesu?

Situace se ale rapidně změní, pokud místo chodce poškodím generálního ředitele s platem 100 000 Kč, ten si to navíc sviští v novém mercedesu. Sociální dávky nejsou při vysokých příjmech poškozeného vůbec štědré, o to více budu muset jako škůdce doplácet. Ve virtuálním případě tedy hradím Mercedes za 1,5 milionu a rodině cca 70 tis. měsíčně odškodnění. Při 30 leté době výplaty už je částka přes 25 milionů. A teď si vezměte, kdyby v autě vezl ještě obchodního ředitele a náměstka... Vysoké limity na povinném ručení budou od nového roku skoro povinností.

Jsou tedy pozůstalí vždy finančně v pohodě?

Pro stávající manželky a potenciální pozůstalé těchto ředitelů, náměstků a podobných se z hlediska nutného zajištění rodiny nic nemění – sice je stát ochránil pro případ, že jim uškodí třetí osoba, nicméně taková pomoc nefunguje, pokud třetí osoba nemá z čeho platit, nebo k nepříjemné situaci dojde například nějakou nemocí. Rozhodně tedy netvrdíme „manažeři, zrušte si životní a invalidní pojistky“, ba naopak, na příkladu je vidět, jakou pro rodinu mají takové osoby cenu.

Přidat komentář