Kurzy finanční gramotnosti pro zaměstnance výrobních firem

Finanční problémy provázejí nejen obyvatele bez práce, ale i ty zaměstnané. Kritická je situace především ve výrobních podnicích, kde má často mnoho zaměstnanců pouze základní vzdělání. Jak situaci vyřešit? V tom jsou odborníci za jedno: „Nejúčinnější dlouhodobé řešení spočívá ve zvyšování finanční gramotnosti obyvatel tak, aby se nedostávali do zbytečných dluhových pastí,“ říká Petr Polanský, člen prezidia Exekutorské komory ČR.

Příčiny nerozvážného zadlužování

Nejčastější příčinou nezdravého zadlužení je neočekávané snížení příjmu či nenadálý jednorázový výdaj. Lidé často žijí od výplaty k výplatě a pokud dojde ke snížení příjmu (nemocenská, ztráta práce, rodičovská dovolená) či zvýšení výdajů (nutná oprava auta či domácích spotřebičů), rodinný rozpočet situaci neustojí. Pokud se člověk do nepříjemné situace dostane, často znervózní a dělá mnoho chyb, které vyústí v další zbytečné problémy. Častou chybou jsou také zbytečné úvěry.

Největší pochybení, kterých se dlužník dopouští

Největší chybou je dělat mrtvého brouka. Lidé nemají peníze na zaplacení splátky a mají strach. Proto nezvedají telefony, neotevírají dopisy a čekají, dokud peníze nezískají (půjčka od rodiny či kamarádů, přivýdělek, další výplata atp.). To je nejhorší a bohužel velmi častý přístup dlužníka. Situaci je třeba řešit proaktivně, a to přímo s věřitelem. Je možné se dohodnout na odkladu splátek, dočasnému snížení výše splátky apod. Jakmile se spor dostane do stádia soudního vymáhání či exekuce, částky neúměrně rostou a dluh se vymáhá v plné výši. Pokud už k exekuci dojde, je nutné snažit se komunikovat přímo s exekutorem a domluvit si co nejpříznivější splátkový kalendář.

Řešení je v praktických tipech, ale především v prevenci

Kritickou situaci pomůže vyřešit hned několik subjektů. Důsledek řeší občanské poradny nebo poradci, kteří pomáhají dlužníkům požádat o osobní bankrot. Bohužel i mezi těmito osobami se najde mnoho podvodníků, kteří ze zoufalého dlužníka pod slibem vyřešení situace vymámí veškerý zbylý majetek. Jednou z institucí, která se rozhodla bojovat za prevenci dluhových problémů, je nezisková organizace Centrum finanční gramotnosti (CEFIG)

Cestu k firemním školením popisuje Ondřej Podlešák, ředitel CEFIGu. „Při zakládání společnosti primárně cílili na studenty základních a středních škol. V průběhu fungování se však významnou složkou stala i školení pro zaměstnance výrobních podniků. Kurzy finanční gramotnosti poptávají přímo personalisté a obchodní ředitelé firem. Zaměstnanci, kteří mají problémy s dluhy či exekucemi, často nevidí ani světlo na konci tunelu. Demotivovaní pracovníci nejsou tak výkonní a zároveň přidělávají práci mzdovému oddělení, které musí jednat s věřiteli. Někteří objednatelé školení dokonce tvrdí, že až polovina jejich zaměstnanců čelí exekuci – není divu, počet osob v exekuci se v Čechách blíží milionu.“

Školení jako takové problém samozřejmě nevyřeší. Poskytne však dlužníkům cenné rady, jak se dluhových problémů rychleji zbavit a dodá právě návod na úspěšné vyřešení problémů. Účastníci se seznámí s nejčastějšími příčinami neuváženého zadlužování, kterými bývá nedostatečná výše finanční rezervy či zbytečné úvěry na dovolenou nebo vánoční dárky. Zároveň tedy kurz působí i jako prevence, a to především u mladší generace.

Jak školení vypadá? "Je netradiční, ale účinné."

Typické školení společnosti CEFIG popisuje lektor Josef Janoušek:Naše pojetí je netradiční, nicméně velmi účinné: Na začátku nezahltíme posluchače kvantem informací, čísel ani postupů. Zahrajeme si hru. Hra se jmenuje Finanční svoboda (www.financnisvoboda.cz) a simuluje 30 let života jedné rodiny. Účastníci školení nakládají s virtuálními příjmy rodiny. Co je důležité, všichni mají na začátku stejný příjem, stejné výdaje a čekají je stejné životní události. Rozdíl je pouze v tom, jak se svými penězi zacházejí. Výsledek hry bývá dosti zdrcující. Někteří zbankrotují, některé rodiny tak tak vyžijí a některé skončí s milionem korun na účtu. To je hodnota finančního vzdělání. Po tomto zábavném úvodu máme otevřené dveře ke vzdělávání. Na konkrétních příkladech ve hře ukazujeme, jak byly některé kroky důležité a jak takové situace řešit v reálném životě.“

Hodnota finančního vzdělání? Miliony.

Situace určitě není beznadějná, jak by mohla na první pohled vypadat. „Z našich úspěchů uvedu jeden za všechny. Lidé, kteří pobírají minimální mzdu, často tvrdí, že z tolika peněz se nedá ušetřit. O tom stejném byla skálopevně přesvědčena jedna účastnice našeho školení. Při otevření tématu spoření rozhodně prohlásila, že „spoření nemá s minimální mzdou smysl řešit“. Po přednášce však změnila názor. Zjistila, že jsou věci, které by si za peníze pořídila raději než cigarety, návštěvu restaurace či nový telefon na splátky – třeba první dovolenou u moře. Měsíc po kurzu se nám sama ozvala, že se jí za první měsíc podařilo ušetřit 1700 Kč. To je pro nás obrovský úspěch,“ popisuje Josef Janoušek, lektor CEFIGu.

Zkušenosti, realizovaná školení a nabídka

Tiskové zprávy ze školení ve dvou výrobních společnostech si můžete přečíst na našem webu: Školení zaměstnanců zmrzlinářské společnosti PINKO (zde), které bylo určeno přímo řadovým zaměstnancům společnosti. Další zpráva popisuje kurz finanční gramotnosti pro zaměstnance Severočeských dolů (zde), který byl zaměřen na administrativní pracovníky tohoto významného zaměstnavatele z Ústeckého kraje. V repertoáru společnosti CEFIG najdete i individuální finanční konzultace, které si pochvalovala sklenářská společnost Stölzle Union (zde).

Školení finanční gramotnosti nabízí CEFIG pro všechny skupiny obyvatel. Od žáků základních škol přes kurzy pro vychovatele v dětských domovech až po TOP management. Nejpopulárnější jsou kurzy právě pro výrobní společnosti, pro základní školy a dětské domovy. Více o školení finanční gramotnosti, orientační kalkulátor ceny školení či obsah přednášek je k dispozici na: www.cefig.cz/skoleni-financni-gramotnosti.

 

Přidat komentář