Investování do akcií - jaké jsou možnosti?

Řekněme, že jste si po našem posledním článku o pravidelném investování řekli, že byste chtěli zkusit investice do akcií. Nyní bychom Vám chtěli rozepsat, jaké máte možnosti, pokud se rozhodnete do akcií investovat.

1) koupit akcie napřímo

Tímto postupem si koupíte jednotlivé akcie vybraných společností. Výhodou bude, že si můžete sami konkrétně zvolit, kterou akcii nakoupíte a kdy. Nevýhodou je, že pokud se zrovna té společnosti nebude dařit, "odnesete" to poměrně drasticky. Například populární automobilka Tesla dosáhla svého maxima kolem 400 dolarů v listopadu 2021, k datu psaní článku se po 2 letech od tohoto maxima obchoduje na polovině, kolem 200 dolarů. Zároveň také můžete narazit na problém, že i oněch 200 dolarů je na Vás dost vysoká investice a raději byste investovali menší částky (toto se dá ale vyřešit u brokerů, kteří umí nakupovat "částečné" akcie, viz dále).

Obecně se dá říci, že taková možnost je vhodná pro ty, kteří se chystají trávit čas výběrem akcií a sledováním trhů. Při dlouhodobém držení by Vám nemuselo vadit ani to, že jednotlivé akcie budou více klesat na hodnotě, riskujete však to, že společnosti se nebude dařit dlouhodobě a již nikdy nezíská hodnotu, za kterou jste ji koupili.

Jak si akcie koupíte? Musíte přes brokera. V Česku můžete zkusit například Fio Banku, která bude s minimálními poplatky pokud budete nakupovat české akcie, pokud ale budete chtít koupit akcie zahraniční, zaplatíte vyšší poplatky a převod měn. Můžete vyzkoušet nějakého zahraničního brokera, kde poplatky za nákup neplatíte a poslat si na platformu přímo měnu, ve které se akcie obchodují, abyste neplatili poplatky za převod měn. My máme například vyzkoušeného brokera XTB, s kterým máme i affiliate spolupráci. XTB také nabízí tzv. frakční (částečné) akcie, tzn. nemusíte koupit celou akcii Tesly za 200 dolarů, ale můžete si za 20 dolarů koupit 10% podíl. Pokud využijete tento odkaz pro zřízení účtu v XTB, podpoříte tak naši činnost: https://link-pso.xtb.com/pso/XdOYL Pokud se přes náš odkaz zaregistrujete, ve chvíli, kdy postupně zainvestujete částku 10.000 Kč, dostaneme odměnu 600 Kč.

2) koupit si index (ETF)

Pokud si koupíte index, kupujete největší společnosti na určitém trhu (co do součtu hodnoty akcií). Globální indexy jsou v nabídce ve dvou variantách - podle toho, jestli obsahují rozvíjející se státy nebo ne. Tyto indexy zahrnují většinou 1.500-3.500 jednotlivých akcií po celém světě dle toho, jaký index vyberete. Kromě globálního indexu si můžete kupovat také regionální - například index Evropy, Severní Ameriky, Asie a podobně. Další možností je kupovat indexy národní, nejznámější je asi SnP 500, což je fond 500 akciových společností z USA. Indexy také existují pro různá odvětví atp.

Obecně doporučovaná možnost je kupovat indexy světové, neboť mají více společností a tedy je riziko více rozložené než když koupíte jednotlivé státy nebo regiony - a také je to výrazně jednodušší, máte prostě 1 produkt na vše. Jestli do portfolia zahrnovat rozvíjející se ekonomiky nebo ne, na to už se názory odborníků často liší, ale i v tom nejširším globálním mají tyto ekonomiky hodnotu pouze 10% celého portfolia, není to tedy tak klíčové rozhodnutí.

Jak si index koupíte? O nakupování indexů jsme vydali samostatný článek, který najdete zde: https://www.cefig.cz/clanky/investovani-do-akciovych-indexu-prakticky

3) koupit si podílový fond

Podílový fond je asi nejjednodušší alternativou co se týče sjednání a správy, nejčastěji doporučovanou bankami, investičními zprostředkovateli nebo finančními poradci. Podílové fondy mají určité zaměření a často i určený index, který se snaží překonat. Díky tomu, že někdo fond spravuje, tak může např. předvídat, že některá firma už se z pádu nevzpamatuje a včas ji prodat, kdežto index ji bude "slepě" držet, dokud bude splňovat podmínky indexu. Toto může dále "zbezpečnit" vaši investici, aby nedocházelo k takovým propadům, což může být pro někoho priorita. Navíc je podílových fondů výrazně více než těch indexových, tedy máte širší paletu výběru.

Nevýhodou podílového fondu je to, že za to, že ho někdo aktivně spravuje, se musí platit, tzv. poplatek za správu. U akciových fondů je tato platba cca 1,5% ročně, což může být také částečným důvodem, proč 80% aktivně spravovaných podílových fondů dopadá hůře než index, se kterým se srovnávají. Občas se také setkáte s tím, že si společnost naúčtuje tzv. vstupní poplatek, tzv. jednorázový poplatek pro zainvestování - ten může dosáhnout až závratných 5% z investované částky. Poslední (pro někoho) nevýhodou je, že neovlivníte, kdy se akcie nakoupí - pošlete peníze na zadaný účet, ale k samotnému nákupu může dojít se zpožděním klidně 14 dní, tedy můžete "prošvihnout" vhodný okamžik k nákupu, pokud sledujete trh a chcete koupit v tu pravou chvíli.

Jak si podílový fond koupit? Podílové fondy jsou velmi dostupné, sjednáte si je prakticky kdekoliv. Občas Vám je dokonce "nutí" Vaše banka, která Vám nabízí například vyšší úrok na termínovaném vkladu nebo spořícím účtu, budete-li skrz ně investovat. Můžete je také sjednat přes finančního poradce nebo přímo se zástupcem investiční společnosti. Jakmile si sjednáte smlouvu, pouze posíláte peníze a chodí Vám roční výpisy.

Daně

Dle aktuální daňové úpravy úplně jedno, jak akcie vlastníte - pokud je vlastníte alespoň 3 roky, neplatíte daň z výnosu při prodeji. Z dividendy (pokud ji akcie vyplácejí) platíte daň vždycky ve výši 15% z dividendy - u Českých akcií Vám daň strhnou automaticky a nemusíte nic řešit. Pokud máte zahraniční akcie s dividendou, je ideální, pokud stát má úmluvu s ČR o dvojím zdanění. Seznam zemí zde. Pokud ji nemá, zaplatíte dalších 15%, i přesto, že dividenda byla zdaněna ve státě, kde firma sídlí. Pokud úmluvu má, podáte daňové přiznání a pouze doplatíte daň do 15% (pokud má daný stát nižší daň než 15%), nebo neplatíte nic (pokud má stát daň vyšší než 15%).

Bezpečnost a dostupnost

Nákup probíhá přes brokera tak, že peníze ani akcie broker nevlastní, jsou vedené na Vaše jméno (narozdíl např. od krypto směnáren, které nejsou tak regulované). Pokud by broker zkrachoval, pouze se počká, než se zajistí náhradní možnost, jak Vám k Vašemu majetku zřídit přístup (často Vaše portfolio pouze převezme broker nový). Dostupnost budete mít stejnou pokud akcii budete vlastnit napřímo, nebo přes index - u brokera ji můžete okamžitě prodat a nechat si vyplatit na účet, což broker většinou udělá během několika dní. U podílových fondů se zpravidla dostanete k penězům o něco později, ale stále se bavíme o horizontu 1 týden-14 dní, tedy velmi rychle.

Disclaimer: Informace v článku jsou pouze informativní a nejedná se o investiční radu nebo doporučení. Všechny informace jsou platné k datu psaní článku.

 

Přidat komentář