Co vám ubírá více peněz než inflace, kterou vidíte v televizi

Často slyšíme o inflaci v kontextu rostoucích cen zboží a služeb, jak nám ji představují média. Existuje však ještě něco horšího, co se zakusuje do našich rozpočtů více, než bychom chtěli. V angličtině existuje výraz "Lifestyle inflation", neboli v doslovném překladu "inflace životního standardu" - to je poměrně krkolomný název, takže ho raději nebudu používat. Jedná o situaci, kdy naše výdaje rostou s našimi příjmy nikoliv proto, že se stejné služby a zboží zdražují (kvůli inflaci), ale protože si více dopřáváme. 

Proč s vyššími příjmy rostou i výdaje?

Je to přirozená reakce na získání více peněz, protože často cítíme, že máme nárok se odměnit, pokud usilovně pracujeme a vyděláváme více peněz - jenže často odměna za práci roste pouze o inflaci, pokud si tedy dopřáváme lepší a lepší věci, může se stát, že nám peníze časem nebudou dostačovat a nevytváříme dostatečné úspory. Faktory pro nárůst životního standardu často bývají nesobecké a zdánlivě neškodné:

- nechceme, aby naše děti měly horší oblečení či počítač než jejich spolužáci, protože si mnoho z nás pamatuje, že dětem z chudších rodin se ve škole smálo kvůli staršímu oblečení či jejich ošklivějšímu domu

- můžeme být nuceni k nákupu dražších věcí například proto, že podnikáme. Pokud bychom měli příliš staré auto, oblečení nebo počítač, naši zákazníci by si mohli myslet, že máme málo zákazníků a tím málo peněz, protože nejsme dobří v našem oboru

- často nás ovlivní sociální sítě, které ukazují pouze to dobré a máme tak pocit, že všichni jezdí na luxusní dovolené, kupují si nová auta a cítíme tak, že bychom měli "držet krok"

- ve filmech, seriálech, ale i v knihách či novinách se hlavní hrdinové často ukazují, jak si užívají čas v kavárnách, restauracích či pěkných hotelích, přestože ani nemusí mít nijak dopře placenou práci, může nám tedy přijít, že si také takový styl "zasloužíme"

- marketing a reklama jsou všude. A proč by někdo dělal reklamu na procházku, která je zdarma, pokud Vám zrovna nechce prodat předražený měřák tepu. Dostáváme tedy spoustu nabídek na trávení volného času placeně, nemusíme nic vymýšlet, stačí kliknout.

Zatímco tyto volby mohou jednotlivě působit rozumně a v pořádku, dohromady mohou značně ovlivnit vaši finanční stabilitu. Je často obtížné postřehnout, že jsme začali utrácet příliš dokud není pozdě. Je totiž velmi bolestivé naši životní úroveň opět snížit, když už jsme si zvykli na lepší zboží a služby či pohodlnější život.

Dopad zvýšeného životního standardu

Pokud si dopřáváme příliš, může to mít několik negativních dopadů na naše finanční zdraví:

  1. Snížení úspor: Pokud obětujeme více peněz na vylepšení svého životního stylu, zůstává méně peněz na úspory a investice do budoucnosti. Úspory na důchod, nouzový fond a investice se stávají méně důležité.

  2. Zvýšení zadlužení: Mnoho lidí sáhne po půjčkách, především pokud jsou přesvědčeni, že jejich příjem bude dále růst. Dluhy z kreditních karet, leasingy a osobní půjčky se mohou hromadit, což vede ke zvýšenému finančnímu stresu.

  3. Nedosažení (odložení) dlouhodobých cílů: Ať už jde o koupi domu, založení rodiny nebo start podnikání, přílišné utrácení za životní styl nás může donutit odložit nebo úplně zrušit naše dlouhodobé cíle, neboť si je nemůžeme dovolit.

  4. Snížená finanční bezpečnost: Pokud si zvykneme na dražší životní styl, hrozba ztráty práce či neočekávané výdaje mohou být extrémně stresující.

Praktické rady k omezení navyšování životního standardu

  1. Sledujte své výdaje: Vytvořte podrobný rozpočet, který bude obsahovat vaše měsíční výdaje, nezapomeňte rozpočítat i jednorázové výdaje jako dárky nebo dovolenou. I pokud je rozpočet na nule, je to časovanou bombou - dříve nebo později o příjem můžete přijít.

  2. Prioritizujte splácení dluhů: Pokud máte dluhy, dejte jejich splacení na první místo, abyste snížili náklady na úroky a uvolnili více peněz na spoření a investice. Začněte dluhy, které mají nejvyšší úroky (kreditní karta, kontokorent). Hypotéka nebo levný leasing může být vhodným dluhem, pokud je jejich úrok nižší než výnos, kterého můžete s volnými penězi dosáhnout.

  3. Stanovte si jasné cíle: Definujte své finanční cíle a určete jejich prioritu. Určitě nezapomeňte na budování nouzového fondu, spoření na důchod, nebo koupi nemovitosti. Mít jasné cíle vám pomůže omezit spotřebu na úkor splnění toho, co opravu chcete.

  4. Automatizujte úspory: Učiňte ze spoření nutnost. Nastavte trvalé příkazy na své spořicí nebo investiční účty ve výplatní den, abyste pravidelně budovali svou finanční budoucnost.

  5. Pravidelně revidujte výdaje: Pravidelně kontrolujte své výdaje, abyste identifikovali oblasti, kde můžete snížit náklady. Nemůžete zrušit předplatné, které často nevyužíváte? Není možné získat levnější internet, telefon, elektřinu?

  6. Odkládejte potěšení: Když se Vám zvýší mzda nebo získáte neočekávaný příjem, zkuste odolat pokušení ihned vylepšovat svůj životní styl, nebo třeba určete procento, kterým tak učiníte a zbytek dejte do úspor a investic.

  7. Přijměte střídmost: Naučte se ocenit jednoduché radosti života. Nemusíte se vzdávat všeho, co máte rádi, ale někdy střídmé volby mohou vést ke spokojenějšímu a finančně zabezpečenějšímu životu.

  8. Vzdělávejte se: Nepřetržitě se vzdělávejte o osobních financích, investicích a správě peněz. Čím více víte, tím lépe budete vybaveni k tomu, abyste mohli učinit rozumná finanční rozhodnutí.

Překonání navyšování životního standardu vyžaduje disciplínu a sebepoznání. Jde o každodenní volbu nepodlehnout tlaku držet krok s ostatními. Tím, že uplatníte tyto praktické rady, můžete mít lepší kontrolu nad svou finanční budoucností a lépe odolávat nástrahám moderní doby - utrácet, utrácet, utrácet.

Přidat komentář