Investování do akciových indexů prakticky

Na našem blogu jsme již vydali články popisující vhodnost pravidelné investice do akcií a také jaké možnosti máte, pokud se rozhodnete akcie koupit:

- kouzlo pravidelného investování

- jak koupit akcie (přímý nákup X index X podílový fond)

Tyto články jsou poměrně skoupé na to, jak se k těm indexům dostat (respektive k ETF, což je pasivní nízkonákladový fond, který index kopíruje - pod zkratkou ETF často tyto fondy najdete). Dnes budeme velmi konkrétní a ukážeme vám konkrétní příklad dvou společností, které Vám takový nákup umožní - základní jednodušší a pokročilejší složitější.

Investiční společnost Amundi

V Amundi lze nakoupit index pomocí nízkonákladového podílového fondu. Najdete zde omezenější nabídku oproti brokerům, pro ukázku vybíráme 2 světové indexy rozvinutých států, které koupíte přímo v koruně. První je do koruny zajištěný (hedged), druhý ne. Více o měnovém riziku např. zde.

Fidelity MSCI World Index Fund

Amundi INDEX MSCI WORLD

Indexové fondy zde koupíte také v USD i EUR, kompletní nabídku najdete na Platformě Amundi.

Výhody Amundi: možnost nakupovat fondy v korunách, nízké náklady, snadná správa

Nevýhody Amundi: omezená nabídka fondů, prodleva mezi posláním prostředků a zainvestováním

Indexové fondy Amundi Vám musí sjednat finanční poradce (kde můžete narazit na neochotu, neboť indexové fondy nejsou zprovizované). My Vám je můžeme také sjednat v rámci placených konzultací.

Broker XTB

V rámci XTB si můžete vybrat jakékoliv indexy (ETF).  XTB neúčtuje žádné poplatky za nákup ETF, ale pokud si tam pošlete koruny, tak za převod měn si naúčtují nekřesťanských 5%. Je tedy výhodné směnit si nejprve peníze na nějaké online směnárně, např. na Revolutu nebo Wise a na platformu poslat rovnou EUR/USD.

Výhody: kompletní nabídka indexů, možnost kupovat i konkrétní akcie

Nevýhody: vysoký poplatek za převod měn, absence měnového zajištění.

Účet na XTB si můžete sjednat online. Využijete-li náš odkaz a postupně zainvestujete 10.000 Kč, dostaneme odměnu 600 Kč. Affialiate odkaz pro sjednání zde: https://link-pso.xtb.com/pso/XdOYL.

Zhodnocení a časté dotazy (FAQ)

Velmi ve zkratce tedy následovně:

- pokud Vám stačí základní výběr, nechcete se investicím dále věnovat a budete měsíčně posílat pravidelnou částku, bude Vám stačit Amundi.

- pokud máte vyšší požadavky, nevadí Vám měnit měnu bokem, případně máte eura nebo dolary, zvolte XTB. Zde navíc můžete ocenit i ostatní možnosti - koupi jednotlivých akcií, nastavení příkazu ke koupi za konkrétní cenu, nebo možnost obchodovat okamžitě na spotovém trhu.

Není až tak důležité, jakou zvolíte platformu nebo jaký konkrétní index vyberete, ale hlavně to, abyste začali - pokud budete tak dlouho vybírat, co je nejvhodnější, než nakonec neinvestujete vůbec, bude to horší, než kdybyste vybrali horší variantu. Při investování do akcií je čas Vaším přítelem, jen je nutné peníze včas převést do bezpečnějších produktů, pokud se blíží doba, kdy peníze budete potřebovat. Obecně se doporučuje do akcií investovat alespoň na 10 až 15 let, je to tedy vhodný nástroj na dlouhodobé investování.

Q: Má cenu kupovat akcie, když je na spořícím účtu (nebo repofondu) úrok 6%?

A: To samozřejmě záleží na tom, jak se budou akcie pohybovat. Důležité je si uvědomit, že úrok 6% je ročně a hrubého. Bavíme se tedy o cca 0.4% měsíčně čistého výnosu, jenže akcie jsou schopné za měsíc vydělat procent klidně pět nebo deset. A už nikdy nemusí být levnější. Může se tedy stát, že sice vyděláte 0,4% navíc, ale budete kupovat akcie o 10% dráž. Pokud je tedy Vaším cílem akcie koupit a držet například na zajištění prostředků na penzi, riskujete, že ve výsledku proděláte.

Q: Proč jsou indexy vhodnější než stardardní podílové fondy?

A: Nedá se říct, že indexy jsou vhodnější, jsou pouze levnější. Standardní akciový podílový fond v ČR má poplatek za vedení kolem 1.5 - 2% ročně, ETF kolem 0,2%-0.3%,, tedy 5 až 10krát méně. Často Vám při vstupu do fondu naúčtují také vstupní poplatek. Pokud se vydáte cestou aktivního fondu, musíte tedy vybrat takový fond, u kterého věříte, že správce dokáže dlouhodobě vydělat o více jak 2% než index, aby se vám sázka vyplatila. To statisticky bývá méně pravděpodobné: zhruba 80% aktivních fondů index neporazí. V Čechách se to dlouhodobě daří například fondu TOP STOCKS, od České Spořitelny, který má 3% vstupní poplatek a 1,95% správcovský.

Q: Je lepší kupovat indexy zahrnující pouze vyspělé, nebo i rozvíjející ekonomiky?

A: Především pro drobné střadatele nebude rozdíl veliký - indexy kupují akcie na základě velikosti firem, v těch celosvětových je tedy pouze asi 10% rozvíjejících se ekonomik a 90% jsou vyspělé země. Rozdíl mezi výkoností těchto dvou indexů tedy nebude tak dramatický, jak by se mohlo zdát. Pozn.: U Amundi aktuálně nekoupíte celosvětlový index, lze koupit zvlášť fond rozvíjejích se trhů, kam investujete 10% celkové investice a docílíte podobného efektu. 

Q: Není lepší než indexy světové americký index SnP500, který by doporučil třeba český investor Radovan Vávra?

A: Odpověď je podobná jako na předchozí otázku - v indexech vyspělých zemí je zastoupená Amerika zhruba 70% portfolia, v těch celosvětových je to kolem 60%. Ameriku máte tedy i ve světových indexech zastoupenou poměrně široce, je tedy na Vás, pokud chcete investovat pouze do Ameriky, nebo ji zastoupit menším procentem. Do dneška měla USA vyšší výnosy než svět, ale u investic platí, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Výhodou indexu SnP500 jsou velmi nízké poplatky kolem 0,05% oproti světovým fondům, které mají 0,2% - 0,3%. Index koupíte samozřejmě na XTB, u Amundi také, ale pouze v dolarech, prozatím neexistuje verze zajištěná do koruny.

Q: Mám zvolit měnové zajištění do koruny nebo ne? 

A: U XTB tuto možnost nemáte. U Amundi existuje 1 takový fond - světový index vyspělých ekonomik, který jsme uváděli předem. Na zajištění můžete vydělat i prodělat, podle toho, jak se bude měnit hodnota české koruny.

Q: Jak je to s daněmi?

A: Stejně jako u akcií, pokud ETF držíte alespoň 3 roky, výnos je osvobozen od daně.

Q: Proč uvádíte jako nevýhodu, že neovlivníte datum nákupu?

A: Pokud budete měsíčně posílat paušální částku a trh nesledovat, je Vám to úplně jedno. Pokud budete vývoj sledovat, může zpoždění být problém. Akciové trhy jsou totiž hodně divoké. Může se stát, že dojde za jeden den k propadu klidně o 10% a řekněme, že v ten den se rozhodnete nakoupit za více pěnez, protože to vnímáte jako příležitost koupit levně. Pokud ale budete mít nástroj, který okamžitý obchod neumí (jako např. zmíněné fondy Amundi nebo strategie Portu), tak pošlete peníze, ale k nákupu dojde až za týden. Čímž můžete prodělat, pokud se akcie vzpamatují a místo, abyste koupili o 10% levněji, tak můžete koupit třeba o 5% dráž.

Q: Existují také jiné společnosti poskytující stejné služby?

A: Co se týče podílových fondů, tak spíše ne. Co se týče brokerů, tak možností je velká škála. My jsme vybrali XTB, protože na ETF nemá žádné poplatky a má českou podporu, což většina ostatních světových brokerů nemá. Můžete ale využít také například brokera Interactive Brokers, který je podmínkami velmi podobný, jen bez té české podpory. V Čechách můžete vyzkoušet brokera Patria nebo platformu Portu, kterou si můžete sjednat online přes náš affiliate odkaz (po registraci dostaneme 200 Kč): http://www.portu.cz?a_box=9nj79ttk. Jenom pozor, Portu účtuje krom poplatku fondu také roční poplatek za správu portoflia, má ale širší možnosti než Amundi.

Q: Mohu přijít o peníze, pokud broker/investiční společnost zkrachuje?

A: Investiční společnost ani broker nemají přístup k Vašim penězům - ty jsou u depozitní banky, broker pouze zadává instrukce, co koupit a dostává za to odměnu. Pokud broker zkrachuje, vy stále vlastníte ETF a pouze si je převedete k jinému brokerovi, jediné, co tedy hrozí, je, že nebudete mít nějakou dobu přístup k vašim ETF.

Jestli Vás článek na investování naladil, ale potřebujete nějaké bližší informace nebo podporu konkrétně pro váš případ, neváhejte se na nás obrátit prostřednictvím individuálních konzultací. Pokud se chcete více v tématu vzdělat, doporučíme dva zdroje - jedním je blog a podcast Rozbité prasátko, druhým je videokanál Investiční brambora - oba zdroje se podrobně věnují právě investování do indexů.

Disclaimer: Poplatky, rozložení portfolia a další informace jsou platné k datu psaní článku a mohou se v čase měnit. Informace v článku jsou pouze informativní a nejedná se o investiční radu nebo doporučení.

Přidat komentář