Škola finanční gramotnosti: Jak vydělávat peníze jinak než prací

Jak vydělat peníze? V tom má současný vzdělávací systém jasno. Stačí se dobře učit, absolvovat základní školu, pokračovat na školu střední, učit se ještě lépe a nakonec se probojovat i školou vysokou. Matka příroda nebyla štědrá? Není problém, pro takové případy má školství odborná učiliště! Pak už jen stačí najít si dobře placené zaměstnání a uzpůsobit mu své výdaje. Člověk je tak bohatý, jak drahé má věci. Existuje jiná cesta?

Většina lidí touží po svobodě

 Samozřejmě. Někteří lidé nalézají bohatství v duševních hodnotách. Většina z nás touží po svobodě. Zajímavým a dozajista inspirativním pojednáním na téma bohatství je kniha „Bohatý táta, chudý táta“ od Roberta T. Kiyosakiho. Autor zde vysvětluje, že bohatství člověka není určováno tím, kolik peněz utratí, ale kolik jich ušetří a kolik mu ušetřené peníze vydělají. Teprve když osobní investice člověku vygenerují více, než sám spotřebuje, může se zabývat tím, co ho skutečně baví. Nám nezbývá než s tímto názorem souhlasit.

Největší podvod? Sto padesát let a padesát miliard dolarů

Cest, jak rozmnožit peníze, je dozajista mnoho. Úvodem je ale nutné varovat: O peníze můžete také snadno přijít. Zvláště, když je uložíte kamkoliv, kde Vám slibují vysoké zisky. Nejčastějšími podfuky v této oblasti jsou různé pyramidy, převážně investiční. Společnost naláká na vysoké zisky, ale ty vyplácí pouze z vkladů nových účastníků systému. Jednou tedy musí peníze dojít. Za největší podvod v této oblasti byl odsouzen Bernard Madoff, který si vysloužil trest 150 let za zpronevěření 50 miliard dolarů.

Touto cestou se tedy rozhodně nevydáme. Základní způsoby, jak získat z peněz další peníze, jsou čtyři:

1) úroky – peníze uložíme a dostáváme z nich úrok
2) pronájem – za peníze koupíme objekt, který pronajímáme
3) investice – založení firmy, koupě podílu, akcie
4) nákup a prodej – za peníze koupíme něco, co poté prodáme dráž

1) výnosy z úroků

Výhodou této kategorie je relativně vysoké bezpečí, nevýhodou pak s tím související nízké výnosy. Úrok můžeme získat v bance, na spořícím účtu. V dnešní době se sazby na spořících účtech pohybují okolo 1%. Dále je možné oslovit družstevní záložnu, která nabízí vyšší úroky než bankovní domy, ovšem vykoupené rizikem krachu (viz Metropolitní). Další možností jsou dluhopisy. Výše úroků se odvíjí od rizika, že subjekt zkrachuje. České státní spořící dluhopisy (emise 06/2013, emise 12/2013) nabízí relativně solidní výnos přes 2%. Naopak kupříkladu řecké dluhopisy vzhledem k vyššímu riziku krachu musí nabídnout vyšší úrok, aby si je někdo vůbec koupil.

2) pronájem

Koupit a pronajímat můžeme rozličné objekty. Byty, domy, garáže, reklamní plochy, ... Můžeme se dostat k vyšším výnosům než u první kategorie, na druhou stranu podstupujeme vyšší riziko. Například byty, které se v roce 2007 prodávaly za 1,5 milionu, dnes mohou mít hodnotu 1 milionu. Druhým rizikem je neschopnost prostor pronajmout, zničení objektu nájemníky nebo jejich platební morálka. Přes zmíněná negativa je tato kategorie nejoblíbenější.

3) investice

V poslední době letí investování do start-upů, neboli projektů, které se rozjíždějí a potřebují peníze do začátku. Riziko je obrovské, slibované zisky dle business plánů pak přímo pohádkové. Tradičnějším způsobem je nákup akcií, kde se riziko i výnos řídí typem akcie. Další možností je investovat do akcií přes fond, který akcií kupuje více a za úplatu vybírá konkrétní akcie za investora.

4) nákup a prodej

V 90. letech si tímto způsobem přivydělávalo mnoho lidí, někteří tak dokonce založili živnost. I dnes se dá dobře nakoupit a prodat, ale je potřeba mít hlubší znalosti v oboru nebo se dané problematice důkladně věnovat. Velmi oblíbenými artikly jsou mince, obrazy či medaile.

Očekávané výnosy

Výnosy se zvyšují díky zkušenostem a velikosti majetku investora. Je proto dobré začít co nejdříve investovat alespoň malé částky jakýmkoliv způsobem. Zkušenosti s výnosy a ztrátami můžeme využít v dalších letech, díky čemuž budeme v investování úspěšnější. Zároveň můžeme získat kontakty v této oblasti, které nám mohou do budoucna poskytovat různé tipy, a průběžně se vzdělávat, což je vždy zajímavější v praxi, než pouze teoreticky.

Rada na závěr – v prvních pokusech nepočítejte s tím, že dosáhnete vysokých výnosů, spokojte se s 5% ročně. Vyšší výnos lze získat pouze za cenu vyššího rizika, které nemusíte unést, a k investování už se nikdy nevrátíte. Buďte trpěliví – s tím, jak roste Váš majetek, se zvyšuje i tolerance k riziku, díky čemuž se lze dopracovat k vyšším výnosům.

 

Přidat komentář